Hvis budgettet er stramt, gælder det om at finde de fødevarer, der mætter bedst, til så få penge som muligt.
Her kommer vores liste over SU-modtagerens yndlingsfødevarer.

  1. Bønner

En portion bønner (ca. en halv dåse) koster under 3,- kr.
En portion bønner indeholder 7 gram kostfibre (ca. ¼ af anbefalet daglig dosis) og 7 gram protein.

  1. Æg

Æg kan købes for helt ned til omkring 1,- kr. pr. stk.
Æg har masser af god protein og mætter derfor godt. Derudover gemmer æg på antioxidanterne lutein og zeaxanthin, som hjælper med at holde dine øjne sunde.

  1. Bananer

Bananer koster typisk omkring 2,- kr. pr. stk, men kan findes på tilbud til omkring 1,- kr. pr. stk.
En stor banan tæller for en af de ”6 om dagen” og derudover er bananer en god kilde til kalium og fibre, ligesom de er fyldt med vitamin C and B6.

  1. Kartofler

I højsæsonen koster kartofler sjældent mere end 1,- kr/kg. Forvent dog at priserne kan nå helt op til omkring 5 kr. kiloet. Kartofler er fyldt med fibre, kalium og vitamin C.

  1. Yoghurt

Yoghurt behøver ikke at koste mere end 2-3 kr. pr. portion, hvis du går efter de billige mærker (eksempelvis koster en liter jordbæryoghurt lige omkring 10 kr. i Fakta).
Yoghurt er en god kilde til calcium og protein.

  1. Hakket oksekød

Hakket oksekød med en fedtprocent på 7-10 % koster ikke mere end 5,- kr. pr. portion (125 g.).
Hakket oksekød med en relativt lav fedtprocent er proteinrig og fyldt med jern. Derudover er der adskillige opskrifter, der lover både nem og hurtig tilberedning af hakkekødet.
Tip: Besøg gerne din lokale halalslagter. De har ofte god kvalitet hakket oksekød med lave fedtprocenter til en billigere pris end den supermarkedernes vakuumpakninger kan byde på.

  1. Frossen frugt og grønt

En portion frosne ærter (100 g.) koster sjældent mere end 2,- kr., hvis du køber discountvarianterne (500 g. ekstra fine ærter I Føtex koster 9,95 kr.).
Der er masser af næring i frossen frugt og grønt, fordi de bliver høstet, når de er perfekt modne og derefter frosset, så de ikke mister smag, vitaminer og mineraler.
Uden for en given frugts eller grøntsags høstsæson, vil du med garanti få både bedre smag og vitaminindhold i frostvarianterne end du vil finde i de ferske varianter, der er høstede umodne og siden lagt til modning.
Bonus: Kun de allerfærreste frosne frugter og grøntsager er tilsat sukker eller salt, som det ofte er tidfældet med dåsefrugt og -grønt.

  1. Ris og pasta

Ris og pasta behøver ikke koste mere end 2,- kr. for en stor portion (200 g. tørret pasta – 500 g. pastaskriver koster 4,95 i Netto).
Udover at være hurtige at tilberede, så er ris og pasta er billigere fødevarer, som holder nærmest evigt i køkkenskabet. Har du rester liggende fra aftensmaden dagen før, kan en omgang ris eller pasta hurtigt supplere resterne, så du står med et helt måltid.

  1. Gulerødder

Gulerødder kan købes for helt ned til 4,- kr. pr. kilo.
Gulerødder har et stort indhold af betecaroten, der kan omdannes til vitamin A i kroppen, samt vitamin C og K, kostfibre og mineralet kalium.
Du opbevarer dine gulerødder bedst på køl. Tag dem ud af posen, tør dem af og læg dem på køl – gerne lagvis adskilt af køkkenrulle, så rådner de ikke for dig.

  1. Kål

Et helt hvidkål kan købes for 10-15 kr. Andre kålsorter kan koste betydeligt mere, eksempelvis savoykål.
Fælles for alle kål er, at de mætter godt pga. indholdet af kostfibre. Kål er fyldt med antioxidanter som f.eks. vitamin C og betacaroten. Derudover er der masser af jern, kalk og vitamin B1.
Kål er en sundhedsbombe, der igen er blevet moderne, så der findes i dag massevis af opskrifter, der ikke er stemplet med “mormor.”

 

Hvad skal vi supplere listen med? Bruger du fødevarer, der ligeledes er billige og alligevel mætter godt? Skriv i kommentarfeltet, og vi opdaterer listen.