
Gæsteindlæg: Sådan får du en næsten gratis computer
Din computer er brudt sammen og det kan ikke betale sig at få den repareret. Nu er gode råd dyre. Du skal jo bruge en computer ikke sandt, enten til studie, arbejde eller privat. Det eneste du kan gøre er vel bare at købe en ny.
Eller hvad?
I denne artikel viser jeg dig hvordan du gør en gammel laptop til en fuldt funktionel arbejdscomputer – ved at installere Linux som styresystem.
Obs! Denne artikel kræver en smule teknisk kunnen, men det lyder sværere end det er. Jeg vil råde dig til ikke at give op. Når først Linux er installeret er det super let. Hvis du ikke er så teknisk dygtig, kan du spørge nogen du kender eller gå til en ”Fix min PC” shop. Her kan de sikkert hjælpe dig med installation for et par hundrede kroner.
Hvorfor er en ny computer så dyr?
En ny computer er dyr. Rigtig dyr. Faktisk er priserne på nye computere ikke faldet som man skulle forvente. Hvis du sammenligner indmaden i en ny computer med en fra 3 år siden er der stort set ingen forskel, men prisen er den samme eller dyrere. Det skyldes blandt andet at der har været stor efterspørgsel på diverse ram- og grafikkort. Ikke til computere, men til de såkaldte ”Bitcoin minere”, altså maskiner der bare står og producerer Bitcoin.
Det havde du nok ikke lige set komme, men det er faktisk en realitet. Desværre betyder det, at din næste computer er langt dyrere end den burde være.
Et andet problem er, at de billige computere du kan få er af meget lav kvalitet. Du kan godt nok få en laptop hos Elgiganten eller lignende til 1500-2000kr, men prøv den lige før du køber. Den bliver næsten ubrugelig bare du åbner mere end 5 vinduer. Ikke godt. Det er Windows 10 der trækker alt for mange resourcer til så svag en maskine.
Er du villig til at prøve noget helt andet?
Jeg vil foreslå dig at gøre hvad jeg gjorde. Køb en billig, næsten gratis, ældre IBM laptop og installer Linux. Det virker og det er slet ikke så svært som det lyder. Jeg holder dig i hånden igennem processen.
Derfor skal du købe en gammel IBM og installere Linux
Denne artikel er henvendt til dig der ikke har råd til en dyr computer. Hvis du har 3000-4000 kr, så kan du godt finde en fornuftig ny laptop. Hvis du har råd til en Macbook, ja så er denne artikel nok eller ikke så relevant. Men hvis du var som mig og faktisk ikke havde råd til en dyr ny laptop, så læs med.
Det kan faktisk lade sig gøre at få en fuldt funktionel laptop for under 500 kr. Det ved jeg, fordi jeg har gjort det. To gange faktisk. Det kræver selvfølgelig at du ikke går alt for meget op i statusværdi og udseende. Med hensyn til det sidste, udseende, så er fordelen ved en IBM Thinkpad at de ser stort set ens ud, uanset hvor gamle de er. Ingen kan se forskel på om den er 3 år gammel eller 8 år gammel.
Nå, tilbage på sporet, hvorfor skal du købe en gammel IBM og installere Linux.
To årsager.
1) IBM Thinkpads er kvalitet laptops og der er mange af dem
2) Linux kræver meget færre resourcer at køre
IBM Thinkpads er fremragende computere. Der er en grund til at IBM Thinkpads stadig er at finde på næsten alle arbejdspladser. De dur bare. Især før IBM solgte Thinkpad brandet til Lenovo. De gamle Thinkpads er bygget i høj kvalitet og er bundsolide. Du kan finde 15 år gamle IBM Thinkpads der stadig fungerer fint. De er bygget virkelig godt og de er bygget til at holde. Derfor kan du uden problemer købe en ældre Thinkpad og få en computer, der stadig fungerer næsten som ny. Det kan du ikke med ret mange andre mærker.
Linux er et gratis styresystem. Det findes i en masse forskellige versioner, blandt andet Ubuntu og Debian. Det jeg bruger hedder PointLinux. Jeg valgte PointLinux fordi det kun fylder 500MB. Det kræver derfor næsten ingen resourcer at køre. Det er lige modsat Windows, som kræver en masse resourcer. Det er derfor de billige computere i Elgiganten ikke fungerer. De prøver at køre et virkelig tungt styresystem (Windows 10), men har slet ikke styrke nok til det.
Hvis du udskifter Windows med Linux, kan du gøre selv den ældste laptop til en funktionel arbejdsmaskine igen. Det er da værd et forsøg?
- Sådan finder du en billig IBM Thinkpad
Du finder det største udvalg af brugte computere, herunder IBM Thinkpad på DBA.dk. Der er et kæmpe udvalg af dem og der kommer hele tiden nye til, efterhånden som de bliver udskiftet på arbejdspladserne rundt omkring. Mens jeg skrev denne artikel var der 62 til salg. Det er virkelig mange.
Hvilken model skal du så gå efter?
Jeg skriver denne artikel på en 8 år gammel Thinkpad R61, som jeg købte til 200kr. Det betyder ikke at du nødvendigvis skal købe den samme. Jeg vil anbefale dig at gå efter så dyr/god model som du har råd til. Hvis dit budget er 500kr, så gå efter den nyeste model du kan få til 500kr. Hvis du har 1000kr så gå efter den nyeste til 1000 kr og så videre. Det vigtige er at det er en IBM Thinkpad. Der findes andre versioner af IBM og Lenovo, men de dur ikke.
Det SKAL være Thinkpad, da disse er bygget i særlig holdbar kvalitet. Det er meget vigtig for at ting som skærm og keyboard skal fungere.
Når du skal købe en brugt Thinkpad kan se efter:
- Processor
- RAM
- Grafikkort
- Harddisk
Her gælder der det samme som andre computere. De helt billige laptops vil sjældent have et grafikkort. Det betyder at de ikke kan køre spil og kun dårligt ting som videoredigering. Hvis du laver video, skal du derfor gå efter en model med grafikkort. RAM er også vigtig, men ikke så vigtig som du tror. Mere om det senere. Du kan nemlig ”snyde” dig til mere RAM.
Her er et eksempel fra DBA.dk:
IBM Thinkpad Z61m
Intel Core 2 1,66 GHz
2 GB RAM
Intel Grafikkort
600 kr
Det er et rigtig godt eksempel på en brugbar laptop til denne metode. Du kunne sikkert få prisen ned til 400-500 kr. Her får du altså en laptop der også har et grafikkort. RAM er der 2GB af og det er faktisk hvad de nye maskiner til 1500kr i Elgiganten har. Thinkpad Z61m modellen er 10 år gammel, men det betyder ikke at den er dårlig af den grund.
Når du køber en ældre brugt computer, skal du være meget opmærksom på batteriet. Det er normalt i meget dårlig stand. Det kan heldigvis udskiftes til et par hundrede kroner, for eksempel Batteribyen.dk eller Mytrendyphone.dk. Hvis der står at batteriet er dårligt, kan du lige google hvad et nyt koster. Lad være med at købe et originalt. Det er alt for dyrt i forhold til et uoriginalt.
- Installer PointLinux
Når du har fundet din nye gamle Thinkpad er du sikkert glad, men glæden varer nok ikke så ved så længe hvis du forsøger at installere Windows 10 eller bare Windows 7. Det kan den gamle Thinkpad nok desværre ikke klare. Windows kræver en masse computerkraft for at køre og hver nyere version kræver endnu mere.
Sådan er det ikke med Linux.
PointLinux er en letvægts version af Linux styresystemet, som kan køres på næsten alle computere. Hele styresystemet fylder kun 500MB og kræver derfor ikke ret meget computerkraft. Resultatet er at din gamle laptop, der ikke kunne køre Windows, får nyt liv med Linux.
Du kan hente PointLinux på linket.
Vælg 32-bit versionen og vælg om du vil donere noget (det behøver du ikke).
Gem den downloadede fil som ”boot” på en USB nøgle. Læs hvordan du gør her. Ja, det er lidt kompliceret, men ikke værre end som så. Du skal bruge en anden Windows pc til at gøre det.
Nu har du en boot disk klar til installation. Du sætter den i USB drevet på din nye laptop og lader den køre. Følg installationen og udfyld det der skal udfyldes. Læs om installation i detaljer her eller se denne video.
Tillykke, du har nu installeret Point Linux klar til brug!
Nu kan du tilpasse Linux, så det ser ud som du ønsker. Du kan gøre dette ved at vælge et ”Theme” der får Linux til at se lidt mere ud som Windows eller MacOS.
Det gør du i menuen under System->Preferefences->Appearance->Themes. Her kan du vælge et ”Theme” som passer dig.
Hvis du ikke synes standard themes er gode nok, kan du klikke på ”get more themes online” og vælge et andet. Jeg bruger ”OSX Arc”, der giver en slags Mac feel. Det fungerer rigtig godt. Det kræver selvfølgelig en smule tilvænning men sådan er det.
Du har nu en række nye programmer at vænne dig til. PointLinux kommer med LibreOffice pakken, der er Linux version af Office pakken. Her har du Writer som substitut for Word og Spreadsheet som substitut for Excel. Det fungerer fint, men er selvfølgelig ikke helt så lækkert. Husk på at du altid kan bruge Word Online eller resten af Microsofts online suite,hvis ikke du synes LibreOffice er godt nok. Du kan installere nye programmer med Synaptic Package Manager, med Terminal og ved at downloade en ”package”. Det kræver lidt tilvænning. Læs mere om at installere programmer i Linux her.
- Få mere RAM med en SWAP fil
Nu er du næsten klar. Det sidste jeg vil anbefale dig at gøre er at aktivere en såkaldt ”SWAP” fil. SWAP er en fil på harddisken, som systemet kan bruge som ekstra RAM. Det er en rigtig god ide, især hvis du har købt en laptop der kun har 1-2GB RAM.
Det er ikke noget problem at køre LibreOffice og gå på internettet med så lidt RAM,men hvis du begynder at se video eller køre med mange åbne programmer, kan det begynde at knibe. Det løser du ved at lave en SWAP fil, som kan bruges som ekstra RAM. Jeg bruger selv 4GB som swap og det fungerer fint.
Nu tænker du måske ”hvorfor gør alle ikke bare det?” i stedet for at købe dyr RAM. Der er selvfølgelig nogle ulemper. RAM er meget hurtigere at læse end harddisken og derfor vil en SWAP fil ikke være lige hurtig som RAM. Men det er stadig bedre end at man hænger fast, fordi du løber tør for RAM.
Du kan enten oprette en SWAP fil eller lave en såkaldt ”swap partionering” under installation. Begge dele fungerer fint, men det er vigtig du bruger en af dem. Ellers vil du ikke kunne få fuldt udbytte af din laptop.
Sådan!
Nu er du klar igen. Jeg har skrevet denne artikel på min Thinkpad R61 model, som jeg købte til 200kr. Den holder fint og jeg ser ærlig talt ingen grund til at skifte den ud.
Forfatter bio:
Kåre Eriksen er skribent på magasinet Sove.Nu. Her skriver han om søvn, senge og at finde et godt tilbud, blandt andet kan du læse om hvordan du får en næsten gratis brugt seng.